HTML

Meleg Kultúra

HAMAROSAN: 'Dallas buyers club' - 'The Dickens with love' - Melegek a koncentrációs táborokban

Friss topikok

Sombor Judit - Tuscher Tünde: Melegház

2013.07.06. 01:02 menthaa

Tökéletesen olyan érzésem volt, mikor olvastam ezt a könyvet, mintha Szilágyi Gyulától olvastam volna a 'Melegfront'-ot. Nem az előzményét, vagy 'Melegfront 2'-t, hanem valahogy ugyanazt.

Érdekes, és egyben kicsit kizökkentő, illetve eltávolító érzés olyan embertől olvasni egy melegekről szóló könyvet, aki heteroszexuális. Egyrészt azért, mert nem tudom, hogy az író vajon rejtőzködő meleg-e, és a könyv mindössze egy burkolt coming-out, amitől zavarba jövök. Pontosabban attól jövök zavarba, hogy nem tudom, mit gondoljak. Másrészt ilyen könyvet olvasni pont olyan, mintha olyan ember mesélne a gyászról, aki soha senkit nem veszített el. Vagy hogy egy egyszerűbb hasonlattal éljek: mintha egy férfi mesélne a női orgazmusról.

Mindezek alapján nem tartom rossznak a könyvet. Egyrészt szórakoztató volt a 'Melegház', mert izgalmas történeteket hallhattam, amik nagyon jól voltak megírva, másrészt pedig érdekes volt megismerni a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországát meleg szemmel. Fura, hogy a mostani életemből nem mennék vissza a nyolcvanas évekbe, mégis ezek az emberek többségükben boldogak voltak attól, amijük volt. Nem voltak sokan, akik felvállalták, nem voltak meleg helyek, a társadalom is kevésbé volt elfogadó, mint manapság, mégis, a könyvben szereplők megtalálták a helyüket az életben.

Talán a jelen ismerete tünteti fel ezeket a dolgokat más színben. Hogy egy más példával éljek: jelenleg nem távolodok el a mobilomtól 5 méternél messzebb. Elképzelni sem tudom, milyen lenne az életem a mobil nélkül, és bele sem gondolok abba, hogy az emberek mégis képesek voltak megszervezni az életüket ezelőtt húsz évvel, amikor még vonalas telefon se volt minden lakásban.

Szóval visszacsatolva a kezdő gondolatomhoz, ajánlom ezt a könyvet -amit ugyan nem melegek írtak- mindenki számára, aki kicsit is úgy érzi, hogy próbára tenné magát empátia téren. És most nem csak heterókra gondolok. Nekik ez ajánlott olvasmány. Ellenben a melegeknek kötelező. Néha álljunk meg és nézzük meg, milyen lett volna az életünk, ha csak 20 évvel korábban születünk.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magyar meleg szociológia leszbikus

A bejegyzés trackback címe:

https://melegkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr665393114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása