HTML

Meleg Kultúra

HAMAROSAN: 'Dallas buyers club' - 'The Dickens with love' - Melegek a koncentrációs táborokban

Friss topikok

Jean Boisson: A rózsaszín háromszög

2013.01.02. 13:50 menthaa

Nagyon szégyenlem magam, hogy már fél éve ide se szagoltam. Mondhatnám, hogy maga alá gyűrt az élet, de sajna inkább csak lusta voltam. Azt meg még jobban sajnálom, hogy erről a klassz kis könyvről csak ilyen késve adok hírt.

Aki szereti a történelmet, és szívesen olvas történelmi regényeket vagy néz tematikus adásokat a History Channel-en, annak kifejezetten szeretném a figyelmébe ajánlani Jean Boisson könyvét. 'A rózsaszín háromszög', ahogy azt a borítón is látjuk, a melegek második világháborús deportálását és elpusztítását írja meg. Nem vagyok egy érzelgős pasas és váratlanul sem ért a könyv, mégis nagyon felkavart. Miért is?

Történelmi tény, hogy a zsidóság mellett cigányokat, politikailag nem kívánt elemeket, valamint melegeket is deportáltak a második világháború idején, de amiben Boisson könyve újat mondott, az a sok apró információ, amivel testközelbe hozta a tábori 'élet' nyomorúságát. Azt eddig is tudtam, hogy a melegek rózsaszín háromszöget kaptak a ruhájukra, de azt már nem, hogy ez a csillag jóval nagyobb volt, mint a sárga, vagy akármelyik másik. Mindezt azért, hogy a többi rab már messziről észrevegye a buzikat. Még mindig nem érted, kedves olvasó? A buzikat a többi fogvatartott is utálta, így a melegeket nem csak a nácik csesztették, hanem a többi rab is. Az ember azt gondolná, hogy a közös sors összehozza az embereket, de a gyakorlat azt mutatja, hogy bár együtt haltak meg a rabok, a halálba menetelők még ekkor is kirekesztették maguk közül a rózsaszín csillagosokat. Ez borított ki olyan nagyon.

A könyv kritikusai előszeretettel róják fel a könyv egyik nagy hiányosságát, mégpedig azt, hogy nagyon kevés forrásmunkára korlátozódik az írás. Sajnos az már nem jut az emberek eszébe, hogy a második világháborús buziüldözést még mindig nem sikerült feldolgozni, és nagyon úgy néz ki, hogy erre még sokáig nem is kerül sor. Míg a zsídóság deportálását már milliószor megírták, eljátszották, megfilmesítették és kitüntették, addig úgy tűnik, a melegek senkit sem érdekelnek. Pedig szerintem a halálban mindenki egyenlő, és ha már itt tartunk, igenis volt szarabb annál a második világháborúben, hogy az ember fia zsidó.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magyar történelem meleg

A bejegyzés trackback címe:

https://melegkultura.blog.hu/api/trackback/id/tr44991875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása